Subsidie op laadpalen

Per 1 september 2021 subsidie op laadpalen in België

V.J.B. Motors biedt professionele laad- en energieoplossingen en werkt hiervoor samen met onze toeleverancier en erkend installateur Electricea. We hebben een oplossing voor elke situatie en elk budget. Of het nu gaat om een laadpaal bij u thuis of een geïntegreerde oplossing op uw bedrijf voor opwekking, opslag, beheer en verbruik van uw energiestromen.

De aankoop en installatie van laadpalen of laadstation is altijd maatwerk en sterk afhankelijk van de bestaande infrastructuur. Na bestelling van de laadpaal of laadstation nemen wij contact met U op om een voorstel op maat aan te bieden voor de installatie van uw laadoplossing, geijkt op uw specifieke situatie. Onze leverancier Electricea, maakt alles inzichtelijk en beheerbaar. Van levering tot installatie en van administratie tot facturatie: één totaalleverancier, één aanspreekpunt, één geïntegreerde oplossing.

Tegemoetkomingen vanuit de Federale Overheid op laadpalen vanaf 1 September

De Federale Overheid in België stimuleert de vergroening van het wagenpark op diverse manieren. Mede onder druk van de Europese Commissie om vanaf 2035 alleen nieuwe stekkerauto’s aan te bieden en de zogenaamde ICE (Internal Combustion Engine oftewel benzine- en dieselauto’s) meer en meer te weren in het straatbeeld. De CO2-uitstoot moet omlaag, zeker nu uit recent onderzoek is gebleken dat de klimaatverandering wel zeker van invloed zijn op de natuur. Zoals bijvoorbeeld de overstromingen in 2021 in Duitsland, België en Nederland.

Al eerder waren fiscale voordelen aangekondigd ten aanzien van elektrische (bedrijfs)voertuigen en werden de plannen aangekondigd om te investeren in publieke (snel)laadinfrastructuur langs Belgische wegen. Maar van 1 september 2021 geldt ook een fiscaal voordeel voor particulieren die een laadstation thuis plaatsen voor het eigen voertuig en ondernemingen die laadinfrastructuur aanleggen voor hun eigen medewerkers en ook voor bezoekers die elektrische rijden. Eén van de voorwaarden is wel de laadinfrastructuur publiek toegankelijk is.

Particulieren

In het geval een particulier een in de periode van 1 september 2021 en 31 december 2022 investeert in de aankoop en installatie van een laadstation voor thuis, dan is er de mogelijkheid om een belastingvermindering van 45% te verkrijgen. Het bedrag waarvoor een belastingvermindering kan worden verleend en waarop ze wordt berekend, is beperkt tot 1.500€ per laadpaal en per belastingplichtige.

Een belangrijke voorwaarde voor particulieren is dat het een intelligent laadstation dient te zijn en dat er gebruik wordt gemaakt van groene stroom. Een intelligent laadstation geeft inzicht in het verbruik en kan, gekoppeld aan een energiemeter, ervoor zorgen dat er niet meer vermogen wordt gevraagd dan beschikbaar. Dit voorkomt overbelasting. Daarnaast is de voorwaarde voor groene stroom een logische voorwaarde, als je bedenkt dat deze fiscale stimulans in het leven is geroepen om de CO2 uitstoot terug te dringen.

Voor de particulieren zal deze belastingvermindering verlopen via de aangifte personenbelasting. In 2023 daalt het tarief naar 30% en in 2024 (t/m 31 augustus) tot 15%. Daarna is er geen belastingvermindering meer voorzien. Het is dus zaak om nu te handelen, om het maximale voordeel te behalen. 

Voor de volledigheid hieronder een volledig overzicht van belastingvermindering over de komende jaren:

:

InstallatieperiodeBelastingvermindering
1 september 2021 – 31 december 202245%
1 januari 2023 – 31 december 202330%
1 januari 2024 – 31 augustus 202415%

Ondernemingen

Wanneer ondernemingen tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 investeren in laadinfrastructuur kunnen zij rekenen op fiscale steun. Let op: deze fiscale steun bouwt in de loop der tijd wel af. Daarnaast geldt de belangrijke voorwaarde dat de laadinfrastructuur vrij toegankelijk moet zijn voor derden (tegen betaling) en dit ofwel tijdens de normale werkuren ofwel buiten de normale werkuren. Niet vrij toegankelijk is geen extra fiscale steun.

De fiscale steun neemt de vorm aan van een verhoogde kostenaftrek:

  • Voor investeringen in laadinfrastructuur tussen 1 september 2021 en 31 december 2022 geldt een aftrekpercentage van 200% (te zien 100% kost laadpaal + 100% extra)
  • tussen 1 januari 2023 en 31 augustus 2024 geldt een aftrekpercentage van 150% (te zien 100% kost laadpaal + 50% extra)
  • vanaf 1 september 2024 dooft de extra steun uit

Voor de ondernemingen door een extra boeking in de vennootschap van 100% of 50% via de belastingvrije reserves.

InstallatieperiodeAftrek
1 september 2021 – 31 december 2022200%
1 januari 2023 – 31 augustus 2024150%

Oplossingen Electricea

Omdat de meeste particulieren die een thuislaadstation plaatsen een elektrische (salaris)wagen hebben, heeft Electricea de mogelijkheid om de kWh’s automatisch te vergoeden aan de werknemer en te vergoeden aan de werkgever. Dit is tevens een stimulans voor de werknemer om zo veel mogelijk thuis te laden. Naast laden aan het bedrijf is dit de goedkoopste manier van laden, wat de operationele kosten van een elektrische wagen enorm drukt.

Volgens hetzelfde principe verzorgt Electricea ook de vergoeding van de laadtransacties aan het bedrijf door derden. En wordt de laadtransactie automatisch doorbelast aan de pashouder. De hele administratie wordt automatisch gedaan vanuit het Electricea Charge beheer portaal. Omdat aan dit portaal verschillende merken laadstations kunnen worden gekoppeld, is er maar één platform, één partner, maar meerdere laadoplossingen. Of het nu gaat om een thuislaadstation van 7,4kW tot een DC snellaadstation van 350kW. Alles wordt beheerd en ondersteund door het supportteam van Electricea.

Back to top