Nieuwe Subaru Outback met Eyesight

Nieuwe Subaru Outback met Eyesight

Volledig nieuwe Subaru Outback veiliger en completer dan ooit

Subaru lanceert binnenkort de volledig nieuwe Subaru Outback in Europa met Subaru’s EyeSight, een systeem dat de bestuurder ondersteunt tijdens het rijden en werkt als een extra paar ogen. Het is voor het eerst dat EyeSight beschikbaar is op een model in Europa. De technologie kan worden gezien als Subaru’s belangrijkste stap in botspreventie sinds de introductie van Symmetrical All-Wheel Drive.

Subaru’s EyeSight werd voor het eerst geïntroduceerd in mei 2008 in Japan. Het was het eerste systeem ooit, dat alleen gebruik maakte van stereo camera-technologie om bewegende objecten zoals auto’s, voetgangers, fietsers en statische objecten als spoorbomen en rijstroken te detecteren. Inmiddels is het tijd voor de derde generatie van EyeSight.

Stereocamera’s

nieuwe Subaru Outback Eyesight

Subaru Outback Eyesight

Het systeem is tot stand gekomen nadat Subaru diverse andere technische mogelijkheden zoals radar en laserradar (al eind jaren tachtig op modellen voor de thuismarkt) uitgebreid heeft onderzocht. EyeSight, zoals dat nu is te vinden op de volledig nieuwe Subaru Outback, behoort tot de nieuwste generatie van een technologie die in de afgelopen 25 jaar is ontwikkeld. In vergelijking met het vorige systeem bevat deze versie van EyeSight volledig nieuwe stereocamera’s met een grotere kijkhoek en een bereik dat met ongeveer 40% is toegenomen. Dit leidt tot een betere preventieve veiligheid en een afname van belasting van de bestuurder.

EyeSight bestaat onder meer uit twee high-definition CMOS (Complementary Metal Oxide Semi-conductors Image sensors) kleurencamera’s die naast de achteruitkijkspiegel zijn gemonteerd en zicht hebben op verkeerssituaties voor de auto. In wezen voorzien zij de bestuurder van een extra paar ogen. Geheel volgens Subaru’s filosofie, waarbij de bestuurder altijd zeggenschap over de auto houdt, moet EyeSight niet als een alternatief voor de bestuurder worden gezien en is het niet bedoeld als een autonoom rijsysteem. Het controleert voortdurend de rijomstandigheden en waarschuwt de bestuurder wanneer het mogelijk gevaar detecteert. Zo wordt het risico op ongevallen aanzienlijk beperkt.

EyeSight werkt nauw samen met motor, transmissie en remsysteem en grijpt in als de bestuurder niet uitwijkt, onvoldoende remkracht uitoefent of helemaal niet remt. Het systeem houdt ook toezicht op verkeersstromen en regelt desgewenst de snelheid van de auto.

Risico inschatten

In tegenstelling tot andere systemen die slechts de aanwezigheid van voorwerpen op de weg detecteren, gaat Subaru’s EyeSight op de nieuwe Subaru Outback verder. Dankzij zeer geavanceerde software ziet het systeem niet alleen de objecten, maar kan het deze ook herkennen en het risico op een ongeluk inschatten. Vervolgens bepaalt het systeem wat de meest passende maatregelen zijn om een ongeluk te voorkomen. De bestuurder krijgt een visuele waarschuwing en er klinkt een alarm. Laat de bestuurder vervolgens na om passende maatregelen te nemen of slaagt hij er niet in om op tijd te reageren om een hindernis te ontwijken, dan grijpt de techniek in.

EyeSight bestaat uit een aantal functies. Zo zorgt Pre-Collision Brake Warning er voor dat de bestuurder een signaal krijgt dat hij moet gaan remmen om een aanrijding te voorkomen. Pre-Collision Automatic Braking gaat een stap verder en zorgt voor een maximale vertraging om zo een aanrijding te voorkomen. Het systeem kan de auto tot stilstand brengen bij snelheden tot 50 km/h. En er is meer. Het is ook mogelijk om vanuit stationair toerental het motorvermogen te beperken (Pre-Collision Throttle Management), zoals het ook waarschuwt als de bestuurder slingert op zijn rijstrook (Lane Sway Warning) of deze dreigt te verlaten (Lane Departure Warning). De Adaptieve Cruise Control houdt de rijsnelheid gelijk of laat die af- of toenemen, afhankelijk van de snelheid van de voorganger. EyeSight kan dit bij snelheden tussen 0 tot 180 km/h. Tot slot is er Pre-Collision Brake Assist, dat de bestuurder ondersteunt met krachtig remmen. Gelijktijdig wordt dan de snelheid waarmee wordt ingestuurd verhoogd, wat uitwijken vergemakkelijkt.

In de regio’s waar EyeSight al eerder werd geïntroduceerd, wist het systeem hoge scores te halen in onafhankelijke tests. Het Japan New Car Assessment Program (JNCAP), gedaan door National Agency for Automotive Safety and Victims’ Aid voerde uitgebreide tests uit. De instantie voelde 26 modellen van negen verschillende merken aan de tand en riep Subaru met EyeSight uit tot grote winnaar. De populariteit van het systeem blijkt ook uit de verkoopstatistieken. Maar liefst 80% van alle nieuwe Subaru’s die momenteel in Japan worden verkocht, zijn uitgerust met EyeSight.

Ook in de VS is de kracht van het systeem niet onopgemerkt gebleven. In augustus dit jaar heeft de North American Insurance Institute for Highway Safety (IIHS; een non-profit organisatie die in samenwerking met Amerikaanse autoverzekeraars de veiligheid van auto’s onderzoekt) de nieuwe Subaru Outback beloond met de hoogste veiligheidsstandaard, de 2014 TOP SAFETY PICK+ (TSP+), én de hoogst mogelijke score van ‘Superior’ (6 op een schaal van 0 tot 6) voor botspreventie. Extra informatie over deze tests is te verkrijgen bij de PR-afdeling van Subaru België.

De volledig nieuwe Subaru Outback

Het goede nieuws is dus dat EyeSight ook in Europa beschikbaar wordt en wel in de volledig nieuwe Subaru Outback. Het model was eerder dit jaar al te zien op het salon van New York, en zal begin volgend jaar te zien zijn in Geneve. De levering van de nieuwe Outback in de Benelux start in het eerste kwartaal van 2015. Prijzen worden binnenkort bekend gemaakt.

nieuwe Subaru Outback Eyesight

Subaru Outback Eyesight

Niet alleen EyeSight is nieuw voor de nieuwe Subaru Outback. Subaru’s avontuurlijke SUV is ook in een nieuwe jas gestoken, heeft een vernieuwd interieur en bereikt een nog hoger niveau van comfort. Dat laatste onder meer door de volgende technische aanpassingen: een nieuwe, geluiddempende voorruit, met vloeistof gevulde motorsteunen, dikkere vloerpanelen, een dikker schutbord en beter geïsoleerde achterste wielkasten. Deze verfijningen in combinatie met het gebruik van extra isolatiemateriaal zorgt voor nog meer comfort.

Multifunctioneel touchscreen

De technici hebben ook het interieur van de nieuwe Subaru Outback niet ongemoeid gelaten en onder meer het entertainmentsysteem grondig aangepakt. Het instrumentenpaneel herbergt twee ronde verrekijker-achtige klokken met daartussenin een 5-inch LCD informatiedisplay. Het groot multifunctioneel touchscreen midden op het dashboard laat zich eenvoudig bedienen door middel van veeg- en scrollfuncties, bekend van smartphones en tablets, en heeft een uitgebreid aantal functies waaronder Subaru StarLink connectiviteit met smartphone-integratie, hands-free telefoon connectiviteit en audio streaming. De hoogste uitvoering van de nieuwe Subaru Outback voegt daar een 12-luidspreker Harman/Kardon-geluidsinstallatie met centrale luidspreker voor- en een subwoofer achterin aan toe, evenals een 7 inch touchscreen display en onder meer de mogelijkheid om sms-berichten op het scherm te ontvangen.

nieuwe Subaru Outback Eyesight

Subaru Outback Eyesight

Een Active Grille Shutter (een grille die zich automatisch opent dan wel sluit) op de benzineversies, een lichter gewicht en geoptimaliseerde aërodynamica hebben geleid tot sterk verbeterde CO2-uitstoot. Gecombineerde cijfers voor de 2.0D MT, de 2.0D Lineartronic en 2.5i benzine Lineartronic liggen respectievelijk op 145, 159 en 161 g/km.

Met Symmetrical All-Wheel-Drive, EyeSight en X-Mode standaard op zowel de Boxer Diesel als de Benzine Lineartronic-versies, is de nieuwe Subaru Outback zonder twijfel de best uitgeruste versie, die tot nu toe op de markt is gebracht. Maar nog belangrijker: het is tevens de veiligste versie van Subaru’s SUV vlaggenschip tot nu toe in Europa geleverd.

nieuwe Subaru Outback Eyesight

Subaru Outback Eyesight

Prijzen

 Behalve de eerder genoemde veiligheidsitems heeft de nieuwe Subaru Outback een zeer rijke standaard uitrusting. De Comfort heeft onder andere automatische airconditioning, een infotainment systeem en LED koplampen standaard. De Premium voegt daar een navigatiesysteem, lederen bekleding, een schuifdak, 18 inch lichtmetalen wielen en extra getinte achterste ruiten aan toe. De prijzen zijn als volgt:

2.5i Lineartronic CVT Comfort Eyesight € 32.995,-

2.5i Lineartronic CVT Premium Eyesight € 37.495,-

2.0D Lineartronic CVT Comfort Eyesight € 35.995,-

2.0D Lineartronic CVT Premium Eyesight € 40.495,-

Voor de snelle beslisser is er voor de nieuwe Subaru Outback een stoere bodykit beschikbaar met extra bescherming op voor- en achterbumper en rond de spatbordranden. De € 1.245 ,- kostende bodykit is tot en met 28 februari 2015 geheel gratis.

nieuwe Subaru Outback Eyesight

Subaru Outback Eyesight

Bron: V. Joris, Subaru Benelux

Back to top